Här följer en liten berättelse om hur en liten CW-rigg för 80 meters bandet blev till…
Under senhösten 2017 började det klia i fingrarna på undertecknad. Jag behövde något att bygga på. Efter en hel del sökande efter lämplig utmaning fastnade jag för en byggsats från QRP-labs. Den kallas QCX och är en monobands CW-sändare med, till skillnad från många andra ”små byggsatser”, en hel del finesser under skalet. Byggsatsen kostade 49 USD vilket motsvarar ca 390 kr.
Som man kan se på bilden här ovan är det en hel del komponenter som skall monteras. Allt utom de två ytmonterade IC-kretsarna löddes på under ett par kvällar hemma i radiorummet. Det enda som egentligen var en utmaning var den stora toroiden som synes i displayens nedre högra hörn. Eftersom jag valde 80m-modellen krävdes det 68+5+5+5 varv av 0.33 mm emaljerad koppartråd på denna kärna med en diameter av endast 20mm. Inte förrän när hela byggsatsen var färdig och intrimningen kunde göras kunde man få veta om man lyckats med lindningen. Som tur var hade jag räknat rätt på antalet varv och lyckats med fastlödningen!
När allt var på plats och intrimningen av radion vad gjord kom nästa utmaning. Att få in detta 8×10 cm stora kort i en så liten och nätt låda som möjligt. Tankarna och inspirationen flödade fritt i nästan en månad. Skulle jag skriva ut en passande låda med min 3D-skrivare, skulle jag nöja mig med att montera kortet i en ”för stor låda” eller skulle jag försöka hitta den ultimata lådan? Som av en slump hittade jag en låda som nästan var gjord för denna byggsats. En svart pulverlackad aluminiumlåda från Hammond. Plastdistanserna som höjer kortet från underlaget passade, med lite vilja, precis innanför skruvhålen i lockets låda och när locket lagts på stack displayen upp ca 1mm över lådans yta. Volymvred, knappar, frekvensratt, stömförsörjningskontakt och antenkontakten fick lödas av kortet för att monteras i lådans chassie. Det grå skyddslocket som syns på bilden döljer en LEMO-kontakt där man kan koppla in en extern GPS-mottagare för att få exakt tid vid WSPR-mode.
Med en matningsspänning på 12V får jag ut ca 3,5W ur BNC-kontakten. Planerna är att skaffa ett 4-cells lithium batteri, vilket ger mig en inspänning på 14,4V och en uteffekt på lite drygt 4W. Det enda som saknas just i min längtan att använda denna lilla radio är den ädla konsten av telegrafi… Jag ser framför mig hur jag inom snar framtid kommer att ta med mig denna lilla radio ut i vildmarken och aktivera diverse sjöar.
Är du mer intresserad av denna byggsats läser du mer om den på QRP-labs hemsida.
//Fredrik SA6CJZ